• kvinna-med-cykel.jpg

Tips & råd

Om man tar hänsyn till sin astma kan man leva ett aktivt liv utan hinder. Det gäller dock att tänka på att undvika ämnen och situationer som ger upphov till astma. Ofta får man räkna med att sjukdomen innebär begränsningar hemma, i skolan eller på jobbet.

Några snabba råd

  • Var rökfri
  • Ät näringsriktig mat med mycket frukt och grönsaker
  • Rör gärna mycket på dig
  • Gå ned i vikt om du är överviktig

Motion och astma

Motion och idrott är alltid bra, även när man har astma. Motionera gärna ute - frisk luft är bra för både vuxna och barn med astma. Ju mer aktiv man är, desto bättre mår luftvägarna med förbättrad lungfunktion som följd. Se gärna till att värma upp ordentligt - inte minst om det är kallt ute och om luften är torr. Du kan också ha en scarf runt munnen eller använda en värmeväxlare - en liten apparat som du har i munnen och som värmer upp inandningsluften. Undvik dock att motionera ute när det är pollensäsong om du är pollenallergisk.

För att kunna motionera utan besvär räcker det vanligtvis med att ta en till två doser av sin snabbverkande luftrörsvidgande medicin 15-20 minuter före träningen. Om det inte är tillräckligt bör du diskutera behandlingen med din läkare1,3.

Resa med astma

Det allra viktigaste om du ska ut och resa är att se till att astmamedicinen är nedpackad. Astma är en kronisk sjukdom som vanligtvis kräver behandling under lång tid för att besvären ska kunna hållas under kontroll. Din astma kan annars bli värre med allvarliga, akuta astmaanfall.

Yrkesval

Det finns arbeten som man bör undvika om man har astma – fundera över risken att du utsätts för tobaksrök eller annan rök, mjöl, och kemikalier. Även starka dofter kan försämra astman.

Referenser

1. 1177.se
2. Internetmedicin
3. Hjärt-lungfonden

Boehringer Ingelheim AB
Hammarby Allé 29, Box 92008
SE-120 06 Stockholm

Tel. +46 8-721 21 00
Fax. +46 8-710 98 84

E-post medicinsk information: